Selasa, 28 Mei 2013

Genting Highland


seperti biasa... cerita yang di kopi paste dr forum cari.com kredit to pumpkinhead :)


aku ada satu cerita pelik/aneh yang aku tak berapa pasti akan jadi cite seram ke tidak.tapi aku cerita je lah.masa umur aku 15tahun,tahun 2000 dulu, hampir setiap bulan abah aku bawak jln2 genting highland.nak makan mcD pun sanggup pegi genting highland makan lepas tu balik.macam la umah shah alam takde mcD haha.dulu samaada balik hari atau tido dekat amber court.amber court tu memang hodoh dari luar,tapi dalam bilik cantik je.alhamdulillah takde benda scary happens kat family aku selama lepak amber court.

ape yg aku nak cerita ni berlaku dekat parking lot cable car tu,ape nama dia?parking lot awana eh? parents aku dah BAN genting highland so maaf lah aku lupa nama parking tu.kalau boleh aku nak lupakan terus kenangan pahit ni tapi sesekali mesti teringat kan.so kali terakhir pegi genting highland bersama family tu,bapak aku decide nak balik hari dan takmo parking dekat atas area theme park.dia parking dekat tingkat atas sekali(tingkat 4 kot) parking lot yang bersekali dgn cable car tu.

sepanjang hari dekat theme park memang best sehinggalah kitorang balik time maghrib.lepas keluar daripada cable car tu terus la menuju ke parking lot.semua adik beradik dgn abah aku dah jalan ke depan so tinggallah aku jalan sebelah mak aku slow2 take our own sweet time.sambil jalan dengan mak aku kat sebelah tu aku borak2 la dengan dia.lepas tu dia hilang,pling! macam tu je.aku sendiri tak percaya.Bila sampai dekat van abah aku tanya la, "mana mak?" "tak tahu" aku jawab.so terus la kakak sulung aku mengamuk2 salahkan aku sebab tak pandai jaga mak sedangkan aku jalan sebelah je.masa tu aku memang lurus bendul, aku memang tak tahu mane mak aku hilang.aku nangis je la,dah ler aku tgh uzur.aku baca la apa2 ayat quran yang patut sambil merayu2 supaya aku jumpa balik mak aku.masa tu adik beradik yg lain pun dah menggelabah so berlari la kesana kemari jerit nama mak aku.

untuk pengetahuan korang, masa tu takde orang yang jalan2 baru balik dari theme park menuju ke kereta masing2 kecuali family aku.memang sunyi habis.cuma ada 2biji kereta yang berlumba antara satu sama lain(hampeh kat parking sempit pun nak lumba) turun dari atas ke bawah.aku tak ingat berapa minit atau jam cuma yang pasti kitorang cari mak lamaaaa sangat.terjerit sana sini macam org gila,dari tingkat 4 tu lari turun ikut ramp sampai ke bawah dan separuh adik beradik lain(masa tu kami 6beradik) pergi cari dekat area tangga.rasanya setiap sudut dan tingkat parking lot tu kitorang check tapi mak memang takde, memang tak terserempak.mak aku bukan jenis suka bergurau main nyorok-nyorok pun.

sambil cari tu sambil la dok baca ayat2 quran,aku penat cari sambil nangis (sambil taip pun nangis huhu teringat).aku rasa bersalah sangat, macam aku tatau jaga mak sendiri.macam aku anak yang jahat.so masa aku turun dari salah satu ramp kat hujung(ramp yang menghubungkan kereta untuk turun dari satu tingkat ke satu tingkat) aku minta sangat kat Allah SWT supaya tolong la pulangkan mak aku balik, better ganti dgn aku je.amik je la aku ni,aku ada lagi 2 adik kecik yang perlukan mak aku.lagipun aku tak tahan kene marah dgn kakak sulung aku yang garang tu (iyelah dia anak sulung,mesti dia panik gak).tiba-tiba mak aku keluar dari sebalik ramp tu,macam mana nak describe eh, kiranya aku nak turun dan mak pulak nak naik,so kitorang jumpa dekat ramp.masa tu ya Allah! leganya hati aku.mak pulak nampak letih sangat,muka sayu je tak cakap apa2.aku terus tarik tangan dia bawak pegi van.so sepanjang balik semua dalam van senyap je terutama bapak aku.berkerut-kerut muka dia sepanjang dia drive.takde sape nak marah2 aku lagi dah,macam lega dah jumpa mak.

sampai umah semua dikehendaki mandi,buat ape yang patut dan tido.so sebelum masing2 nak masuk tido mak aku cerita la,berkerumun semua pegi kat meja makan nak dengar apa yang dah jadi kat family kitorang sebenarnya? ni dari sudut pandangan mak aku pulak yer, dia cakap kali terakhir dia ingat dia jalan dengan aku.lepas tu tiba2 semuanya kosong.parking lot tu ade je kereta macam biasa cuma langsung takde orang.dia cakap dia perasan masa nak menuju ke van tu ade budak remaja berlumba kete, dengan bunyi kereta diorang yang bising setiap kali diorang drift selekoh turun ramp tu.tapi sekarang semuanya kosong! so dia jalan kaki tgh2 jalan diantara kereta2 yang berlambak parking tu.dia turun dari satu tingkat ke satu tingkat,still jalan tengah2 jugak.ikut logik, kalo dia jalan tengah2 mesti dah kena langgar dekat kereta budak remaja yang berlumba tu.sebab seingat aku banyak kali jugak diorang drift turun bawah lepas tu naik balik saje2.ape yang lagi pelik,mak aku cakap masa dia turun satu tingkat,dekat hujung dia nampak macam ramai orang tengah jln2 borak,makan minum tanpa mempedulikan dia.macam tak perasan dia wujud.macam dekat hujung ada restoran,lagilah tak logik sebab parking lot tu 4segi je,antara hujung ke hujung adalah dinding.kalo bawak kereta sampai hujung tak berhenti maknanya terjunam ke bawah la kan.so dia turun lagi satu tingkat,sebab dia ingat mane lah tahu kitorang tertinggal kan dia dan tunggu kat bawah ke ape.still bila dia turun lagi satu tingkat,kiri kanan memang takde orang langsung kat parking tu kecuali hujung kat dinding dia nampak orang yang sama,pakai baju yang sama,buat perbuatan yang sama.


masa tu barulah dia perasan dia dah kena main2kan oleh makhluk Allah lagi satu ni,macam dia dah masuk alam lain,dah kena sorok.dia bacalah ayat2 quran sambil jalan dengan niat dpt jumpa family semula,sampai tingkat bawah dia turun.lepas tu dia naik balik,masih jalan dengan tengah2 tu.setiap tingkat semua sama mak aku cakap,balik2 jumpa bende yang sama.pusing2 itu je.sampailah dia penat sangat,so dia berzikir la.dia cakap dia baca asmaul-husna, masa tu lah dia lepas dan terserempak dengan aku huhu.


susah nak diterima oleh akal tapi itulah,benda dah jadi.sejak peristiwa tu parents aku ban genting highland,abah aku bawak jalan2 tempat lain je.adik kecik aku pun takut nak gi sana,dia kata takut mak hilang lagi haha.tapi aku stop pegi sana dari umur 15 sampai masuk Universiti je lah.bila masuk U,kawan2 ajak pegi,aku pun rindu sangat so aku pegi je tanpa parents tahu haha.alhamdulillah tak jadi apa2 lagi.tapi lama2 parents tahu dah,diorang takde nak marah pun.cuma suruh tanggung risiko sendri je lah.sekarang aku dah keje,langsung dah tak pegi.lepas ni mungkin?haha.


so aku harap korang enjoy dan amik ikhtibar cerita aku, sebab aku rasa kalo kita takut sangat dgn benda tu nanti jadi khurafat pulak so redah je lah nak pegi genting tu! cuma beringat antara satu sama lain,jgn gembira sangat,banyakkan berzikir dgn niat hanya kerana Allah SWT.aku tak alim pun tapi aku nak pesan je lah supaya sentiasa ingat Allah, tak mampu buat yg sunat buat yg wajib dulu,sentiasa memaafkan org sekeliling dan diri sendri lepas tu bertaubat je sentiasa.


aku bersyukur ape2 pun makhluk yang sorok mak aku sekejap tu.... tak sorok aku sekali.aku rasa masa tu sebab "dia" fikir mak aku ni alim,baik dan mak paling best di dunia,baik dia uji mak aku.kalo dia sorok aku pun buang masa je,ape aku boleh buat sangat pun masa umur 15thn tu? nangis je kejenya.kang tak pasal satu hal pulak "dia" nak pujuk aku yg suka nangis ni,nak prepare kan aku dgn pelajaran lagi, PMR nak dekat masa tu haha.
selamat hari ibu untuk mak aku, lama dah aku tak teringat kenangan ni balik.
 
 
 
Sumber:   Misterihantuseram

0 komentar:

Posting Komentar

Blog Archive