Selasa, 31 Januari 2012

BigBang Concert BigShow 2012

official poster for ‘Big Show 2012′
After releasing a video teaser for their highly-anticipated concert, ‘2012 Big Show‘, the boys have finally unveiled their official poster!

On January 30th, YG Entertainment‘s official me2day account revealed this sleek poster for Big Bang’s annual event. The boys are all wearing fitted black suits, but each have a different flair to match their individual styles.

From left to right, we have Seungri, G-Dragon, Taeyang, Daesung, and T.O.P. Seungri tapped into his “Strong Baby” charm with a classic suit, and added a floppy bowtie to reflect his dorky personality. Meanwhile, G-Dragon looks sharp in his velvet blazer with a tilted fedora.

Big Bang’s ’2012 Big Show’ will be held at Olympic Park over a course of three days, from March 2nd to the 4th. Pre-sale tickets will be available exclusively through G-market starting January 31st.

J-Min Hello, Love (Wild Romance OST) English Translation Lyrics


J-Min Hello, Love (Wild Romance OST) English Translation Lyrics


Can you hear this pounding heart?
As you smell the scent that resembles me,
Feel my eyes, feel my breath

I tremble - just looking at you makes me feel good
Those movements that are like fate -
I trust myself in those movements and I am happy

When I am in your embrace, it feels like I will lose it
I gently put on a smile

* I don't know why I'm doing this - why do I like you so much?
I want you so bad as if I'm possessed by something
This might be fate - I will take responsibility for you
Sometimes, I daydream about us living together
I am your girl

I tremble - just looking at you makes me feel good
Those movements that are like fate -
I trust myself in those movements and I am happy

When I am in your embrace, it feels like I will lose it
I gently put on a smile

* repeat

Don't pretend to be awkward,
Please tell me you love me at least once a day

* repeat

K.Will I Hate Myself English Translation Lyrics

K.Will I Hate Myself English Translation Lyrics

I fill up my wallet that you bought for me
I make reservations at the restaurant you used to go to
In the seat you used to sit in, is a different person
With whom I am having an awkward conversation

I tell the funny stories I used to tell you
Like a robot, I say the same things over and over again
On the outside, I am smiling but it's not as great as it looks
Because I keep seeing her as you

* Not making any sense, I meet other people
Not making any sense, I try to love another person
When my love is only you
I hate myself for laughing with someone that isn't you

I stop by that place that you liked
I pick out some clothes that you would like
And I celebrate a birthday of someone that's not you
Even I think I am pretty ridiculous

* repeat

Tears are forming in me but
In front of the other person, I pretend to be okay and smile
Me, acting like this - me, being so cowardly -
I crazily hate myself to the point that I get sick of it

Come back to me, I need you
Even if they say I'm crazy, I can't go on without you
My heart says that it can't forget you
I miss you, who still lives in my heart

Sweet Sorrow VIVA English Translation Lyrics



Sweet Sorrow VIVA feat Lee Sora English Translation Lyrics

Isn't he such a good person? You keep missing him
You don't want to hang up the phone
That secret playground that's inexplicable -
You've fallen inside

You're wondering why you're like this - wondering if you've gone crazy
But you have no plans on stopping him
Don't worry - it's normal
Just trust your body to the wind and fly to the sky

* That's love, it makes you dream
That's love, it makes you dance
In the end, it's love - this moment when your heart pounds
Is more beautiful than anyone else

VIVA!

Whether it was love at first sight or it was a gradual love
Truthfully, it doesn't matter
That footstep you take with a fluttering heart
Fall into that

All day topsy-turvey, doing this, then that
All day, things are crazy
But don't be scared, it's normal
You're embracing it with your entire body

* repeat

VIVA!

What is this slightly scary feeling?
Just like magic, I can't see anything
(I love you)
You're too thoughtless
(It's alright)
What are you basing your trust on?
What really is love?

That's love, sometimes it scares you
But it's love - you can't stop though it hurts
In the end, it's love - this moment that you are alive
Is more beautiful than anyone else

Love!
Love that makes you want, feel and shine
Love, just the way you are

Enjoy love with all your heart
Please don't doubt
Hurry and run to him!

VIVA!

Dream High 2 OST J.Y. Park - Falling English Translation Lyrics

‘Dream High 2‘ aired its first episode today, and its team has released the first OST song!
Sung by J.Y. Park himself (who also acts in the drama), the track is called “Falling“. This mid-tempo love song describes a lover’s feelings as they fall in love. The mature tinge in J.Y. Park’s voice melds perfectly with the R&B melody, giving this drama’s OST series a promising start.

Park Jin Young (JYP) - Falling (Dream High 2 OST) English Translation Lyrics

I think I have fallen in love
Every time I see you, my heart pounds
Starting from some time, my heart got a rush
But now, slowly, it's starting to hurt

You don't know how I feel
So again today, you smile as you approach me
But I can't say anything to you so
I just look at you

* I’m falling in love as time goes by
I’m falling in love - my feelings are growing
Even without you, all day, I think about you
Right here - what should I do?

In your eyes that are looking at me
There aren't any feelings like mine
I endlessly swallow and swallow the words that are rising up
And the more I do that, the greater my feelings get

* repeat

I don't think I can live this way
As days go by, it gets harder
So if my heart reaches out to you
I hope your heart won't change as well

* repeat

EXO What Is Love English Translation Lyrics


After a countless series of photo and video teasers on the web, EXO is finally revealing itself as a full group unit with the release of their prologue single and first music video, “What is Love“!. The song will be released in both Korean and Mandarin Chinese from EXO-K and EXO-M, respectively.

The smooth and sexy track perfectly fits the sleek music video, which combines the previously released video teasers into one piece. As expected, this new MV is both stunning and dynamic in visuals.

“What is Love” will be available on iTunes, Melon, Dosirak, Soribada, Naver Music, Bugs Music, Baidu, Sina and Sohu Music.

EXO-K - What Is Love English Translation Lyrics

Girl, I can't explain what I feel.
Oh baby my baby, baby, baby, baby.. yeah.

Making a day feel like a minute
With you, I’m the main character of a movie
As if I’m about to film an action scene to come see you, as if I’ve become a hero

You’re perfect to me, I imagined
How would it be if we were together?
If only you say okay, everything is perfect, oh baby

*I lost my mind, the moment I saw you
Except you, everything get in slow montion
Tell me, if this is love
Sharing and learning countless emotions everyday with you
Fighting, crying and hugging
Tell me, if this is love

All the guys in the world are jealous of me
They must be jealous to death of me, for having you
Even after the sun goes down and moon goes down, it will never change
You will find out that I’m a guy whom you can trust

I don’t know why, this unconditional emotion
Did I ever imagine?
Next to me, you shine more brightly as I become a better guy

*Repeat

If you wish and wish earnestly
Will it come true, like the fairytales?
A never-ending happy ending, happily ever after
I will trust you, protect you and comfort you
I will be on your side
I will never leave your side

*Repeat

All the guys in the world are jealous of me
They must be jealous to death of me, for having you
My babe, baby babe, baby baby
I can tell, this is love
I will make you smile often like a child
I will make you feel the most comfortable, like a friend
My babe, baby babe, baby baby
Tell me, what is love

FT Island Severely English Translation Lyrics




F.T. Island is back with “Severely“, the title track to their new mini-album, ‘Grown-Up‘.

Member Lee Hongki plays the leading role as a lover who’s been given the precious gift of time. We’re introduced to Lee Hongki’s character at a funeral parlour, where he grieves over his girlfriend. He rushes out, only to bump into a girl who looks exactly like her…

FT Island Severely English Translation Lyrics

Letting you go without any expression, as if it's nothing -
I practiced doing that every day but it's still awkward

I also practiced how to secretly cry while smiling but
I feel like my trembling voice will give it away quickly

Loving is probably hundreds and thousands of times more difficult than breaking up
But I'm a fool that can't live without you - what do you want me to do?

* Severely, I guess I loved you too severely
I don't even breath and I look around for you
I don't know when I'll be able to stop
Severely, I guess I loved you too severely
I think letting you go is more severe than dying

No matter how much it hurts, every day I practiced
Trying to get used to spending a day as if it's nothing

I don't think I can forget you anyway
Even if I'm sick with an incurable disease
I'm a fool that can't live without you - what do you want me to do?

* repeat

If this was how it's going to be, I shouldn't have loved
When will I forget you?

Foolishly, I guess I loved you so foolishly
Because of you, I can't even dream of another love
I'm a fool that only knows you - what do you want me to do?

Severely, I guess we broke up so severely
What's so hard about saying goodbye that I can't even open my lips and am hesitating?
Severely, I guess we broke up so severely
You remain deeper than a scar in my heart so I can't erase you

Senin, 30 Januari 2012

Lagenda Cinta Seorang Perempuan & Rokok

As Salam semua

Kah-kah-kah-kah. Gelak besor aku bila baca part ini di entry salah sorang blogger lelaki. Kau cuba baca ek?

"Sebelum akad nikah, pastinya berhenti rokok 2 minggu dan mencari stamina sebaiknya untuk memberi first impression yang memberangsangkan pada bini aku nanti."- HB

Frankly said, it looks like "Well done, Tahniah sebab anda cuba berhenti merokok." But it is just on surface! 


Aku percaya dalam dunia hari ni,  9 daripada 10 wanita tidak menggemari lelaki merokok untuk dijadikan suami. Malahan, setahu aku lah kan, soalan-soalan lazim seorang perempuan masa awal-awal perkenalan mesti gini 

"Eh, awak merokok tak?"
"Kalau saya merokok, awak tak suka ke?"
"Bukanlah macam tu, tapi kalau boleh berhentikanlah ye!"
"Saya memang tengah cuba ni. Berhenti slow-slow, mana boleh mendadak"

Memang tulah janjinya kan? Dah tau dah. Standard lah kan. Tapi masa demi masa, tak jugak berhenti-berhenti. Sampai dah nak kahwin pun belum berhenti. Tu kau tengok HB cakap apa, lagi 2 minggu kahwin baru nak stop. Itu pun katanya untuk mencari stamina malam pertama *ceh*. Bukan untuk kesihatan sendiri dan anak bini kelak. Oh, lelaki! 

Mesti ada yang cakap,
"Eh perempuan, kalau tak suka lelaki merokok, apasal kahwin dengan dia?" 
Sebab perempuan percaya lelaki akan menunaikan janjinya jika dia sayang seseorang perempuan tu. Perempuan sentiasa memberi lelaki peluang untuk memperbaiki kelemahan. Perempuan sanggup menggadaikan nyawa untuk orang yang dia sayang. Tapi lelaki tak pernah fikir itu semua...

Aku dah banyak kali jugak perasan, lelaki yang tak ada sifat kepekaan ni. Merokok selamba badak dia je. Paling kesian, bila depan anak-anak dia yang kecik-kecik perghhh cool je kononnya dia menghembus asap rokok. Lagi parah bila merokok dalam kereta dengan anak-bini ada sama. Sumpah buruk perangai! 

Kalau nak kata tak tahu pasal keburukan asap rokok, dah melambak dah pamplet, iklan atau artikel yang menghebahkannya. Tapi kenapa tak diendah? Susah ke kalau awak nak merokok jangan depan family? Awak tak tahu ke, peparu anak awak yang 10 bulan dan 2 tahun itu masih merah. Masih elok untuk oksigen lalu. Masih kecil ruangannya. Dan tiba-tiba awak bagi mereka mendakan karsinogen dan nikotin disitu. Awak bayangkan ye, since umur anak awak 1 bulan sehingga anak awak 20 tahun dia menghidu asap rokok awak. *umur biasa seorang anak duduk jauh dari keluarga* jadi kira-kira dia dah jadi perokok pasif selama hampir 21 tahun tau tak? Dan fakta mengatakan perokok pasif adalah 75% berisiko menghidapi penyakit berbahaya akibat asap rokok awak tu! 

Saya cuma nak nasihatkan pada awak, si lelaki... fikirlah apa peri pentingnya rokok dalam hidup awak. Kalau awak kata rokok sebagai pelepas tension, ada banyak cara lagi yang boleh awak gunakan. Kalau awak kata rokok itu cool, cool di mata sapa? Perempuan tak suka lelaki merokok? Cool di mata kawan-kawan? Oh, kawan jenis apa tu nak suruh awak mati cepat? Fikir jauh-jauh. Fikir anak-anak awak. Fikir isteri awak dan paling penting fikir diri awak. Lagi-lagi tang paru-paru tu, organ terpenting dalam pembekalan oksigen untuk keseluruhan saraf dan badan awak. Kalau awak nak mati sangat pun, mati lah sorang-sorang. Jangan bagi orang lain mati sama akibat asap rokok awak tu ye! *sarcasm*


p/s: Untuk bacaan lanjut mengenai artikel HB, baca LAGENDA PERUT SETAN 





Se7en When I Can’t Sing




Se7en roll out his promotions by unveiling the full tracklist for his new album!

On January 29th, Se7en tweeted an image containing the names of all six tracks on his mini-album. The names of the tracks are:

01. “Somebody Else”
02. “Angel”
03. “When I Can’t Sing”
04. “That Person”
05. “Understand”
06. “Make Good Love”

Considering how the text for “When I Can’t Sing” was highlighted in white, it’s more than likely that this J.Y. Park-produced track will be Se7en’s main song.

The mini-album is set for a February 1st release.

Gambar AJL 26: Fesyen Artis & Malang Aizat Amdan

As Salam semua

Nah gambar artis di AJL 26 tadi. Layan yer...



















Komen. Malaslah. Korang tentukan, sapa comel, sapa cantik, sapa dress bukan-bukan.

Ada berita gempar lagi... Aizat Amdan dan Anas Amdan kehilangan DSLR D60 dan Macbooknya. Kesian!

Minggu, 29 Januari 2012

Result AJL26 : Vokal Yang Dipertaruhkan Bukan Baju @ Props. Tahniah Hafiz!!!

As Salam semua

Awan Nano Juara Lagu 26. Bagus. Memang layak. Lirik yang bagus, lagu yang harmony, penuh keinsafan dan kecintaan pada sang ayah!

Tahniah Hafiz & Hermantino.



Hafiz memang sempoi. Memang vokal yang dipertaruhkan dan itu tujuan utama AJL kan. Bukannya persembahan, baju atau props. Tahniah sekali lagi Hafiz! Tahun depan, artis yang masuk AJL semua pakai tshirt ye!

Tahniah juga buat
Kisah Hati -Alyah : Persembahan Terbaik
Awan Nano- Hafiz : Vokal Terbaik
Karma - Faizal Tahir : No.3
Beribu Sesalan - 3Suara : No. 2
Awan Nano-Hafiz : Juara Lagu 26







Top 5 Anugerah Juara Lagu Pilihan Ramai!

As Salam semua



AJL bakal bermula sekejap lagi. Melihat kepada lagu-lagu tercalon, sangatlah mendebarkan! Tapi ramai yang memilih 5 lagu terbaik yang bakal dinobatkan sebagai Juara Lagu ialah : 

1. Sedetik Lebih
2. Beribu Sesalan
3. Kisah Hati
4. Awan Nano 
5. Penakut

Apa pun keputusannya, malam ni adalah jawapannya. Fuh. Berdebar giler ni. Sebab semua lagu favorite aku. Dah siap-siap dah ni.. nak menghadap AJL. Good luck to all of you....



Keputusan Anugerah Juara Lagu 2012 (AJL 26)



Keputusan Anugerah Juara Lagu 2012 (AJL 26)
Juara = Awan Nano oleh Hafiz (M.Nasir/Budi Hekayat)
Naib Juara = Beribu Sesalan oleh Ning Baizura/Jaclyn Victor/Shila Amzah (Kevin Chin/Tinta)
Ketiga = Karma oleh Faizal Tahir (Audi Mok/Faizal Tahir/Audi Mok/Faizal Tahir)

Vokal Terbaik = Hafiz (Awan Nano)
Persembahan Terbaik = Kisah Hati oleh Alyah (Manusia Putih/Manusia Putih)

Senarai Finalist Calon Anugerah Juara Lagu AJL Ke-26 (2012)

Kalau Berpacaran oleh (Shohaimi Mior Hassan Shohaimi Mior Hassan / Ana Raffali / Altimet)
Karma oleh Faizal Tahir (Audi Mok/Faizal Tahir/Audi Mok/Faizal Tahir)
Penakut oleh Yuna (Yuna/Yuna)
Sedetik Lebih oleh Anuar Zain (Edry Abd Halim/Edry Abd Halim)
Gadis Semasa oleh Yuna (Yuna/Yuna)
Awan Nano oleh Hafiz (M.Nasir/Budi Hekayat)
Cinta Muka Buku oleh Najwa Latif (Najwa Latif/Ika Latif)
Beribu Sesalan oleh Ning Baizura/Jaclyn Victor/Shila Amzah (Kevin Chin/Tinta)
Kekanda Adinda oleh Atilia & Monoloque (Monoloque/Monoloque)
Wanita Seluruh Dunia oleh Projek Pistol (Boy Clifford/Boy Clifford)
Sungai Lui oleh Aizat (Aizat/Anas, Aizat/Anas)
Kisah Hati oleh Alyah (Manusia Putih/Manusia Putih)

Mencintai Dalam Diam Itu Sakit

As Salam semua


Eh, apasal dengan aku ni? Mood gatal menjelma ke? Dari tadi post pasal jodoh, kahwin, cinta. Aku usha barang kahwin, aku usha mak andam, pelamin, photographer semua bagai. Sampai ada kawan aku tanya, "Kau dah nak kahwin ke?". Aku senyum je lah yang mampu. Biar tuhan yang tahu. Korang doakanlah yang terbaik. Insya-Allah. Enough okeh. Back to our topic.

Mencintai dalam diam itu sakit. Kau akan sakit kalau si dia melebihkan orang lain. Kau akan sakit bila dia seolah-olah bagi green light pada kau, tapi kau tak sure pun. Kau akan sakit bila dia tak ada usaha pun meluahkan perasaan dia pada kau. Kau akan sakit sentiasalah senang cerita. Kenapa tak kau je luahkan? Apa salahnya? 

Awak...perempuan itu kaya dengan sifat malu dan segannya. Bukan mudah untuk meluahkan perasaan. Persepsi "Perigi Cari Timba" itu menghantui diri kebanyakan perempuan. Padahal semua orang tahu, "Sapa Cepat Dia Yang Dapat!". Apa kata kita delete Perigi Cari Timba tu? Cuba awak baca SINI. Personally, aku memang tak ada kekuatan langsung untuk meluahkan perasaan pada mana-mana lelaki. Aku rasa segan-gila-tutup-muka bila bercerita perkara yang berkaitan perasaan ni dengan orang lain. Tak kira lelaki atau perempuan. Sumpah, memang langsung takde kekuatan lah. Sebab dalam kepala otak aku ni, keep saying that "You'll be rejected by him!". Aku selalu je rasa diri ni tak sempurna untuk bercinta dengan lelaki yang aku admire tu. Dan kalau aku bercerita pada kawan perempuan pulak, aku takut cerita aku tu meng-annoying dia. Aku takut dia kata "Eleh perempuan ni, macam cantik sangat!" Oh no!!! Itu yang aku takut. 

Tapi, bila fikir lama-lama...

Aku percaya yang cinta akan datang bila tiba masanya. Cinta jugak akan datang bila dijemput sebenarnya. Bila dalam diri kau, kau niatkan untuk mencari cinta sejati. Maka yang datang adalah cinta sejati. Begitu jugak sebaliknya. Tahu tak pasal The Quranic Law of Attraction? Cinta tu luas definisinya. Cinta yang diredhai-Nya adalah cinta yang setulusnya. Moga Allah memberi peneman hidup terbaik buat kita semua. 


p/s: Aku takut sendiri



Dah Wajib Kahwin Ni...

As Salam semua


Pernah tak korang berasa sunyi dihati walaupun dikellilingi ramai orang? Hah itu dah ade tanda  wajib kahwin tu. Ceh kalau bab kahwin ni memang cepat je klik nak baca..Cinta bertambah indah dengan ikatan pernikahan.. Jadi, mari tengok bila masanya korang dah masuk kategori wajib kahwin?



1Sunyi di hati walaupun dikelilingi ramai orang.

"Dan kahwinkanlah orang yang bersendirian di antara kamu dan orang yang layak (berkahwin) daripada hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan hamba-hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin, maka Allah akan memampukan mereka dengan kurnia-Nya; dan Allah Maha Luas (pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui." (Surah an-Nur : 32)

Apabila seseorang itu berasa sunyi sekalipun terdapat ramai orang di sampingnya, maka itu adalah tanda pertama bahawa dia sudah sampai waktu untuk berkahwin. Kawan yang ramai bergelak ketawa tetapi jenaka dan lelucon itu tetap tidak dapat mengubat kekosongan di hati. Ini lantaran wujud ruangan vakum yang perlu diisi oleh seseorang yang dipanggil sebagai 'buah hati'. Apabila didatangi perasaan sunyi yang pelik ini, maka ketahuilah bahawa perkahwinan itu sudah diwajibkan bagi mencegah kejadian dan penyakit lebih berat.


2. Kehidupan yang tidak terurus.

Bagi sesetengah orang, kehidupan mereka tidak terurus. Ia boleh dilihat ketika menziarahi rumah mereka. Keadaannya bersepah, tidak kemas, makan serta pakai mereka tidak teratur sehingga mengundang pelbagai masalah sampingan. Justeru orang seperti ini perlu dikahwinkan.Perkahwinanlah yang akan menjadikan mereka lebih bertanggungjawab serta berkeyakinan untuk menjalani kehidupan dengan lebih baik dan juga bersistematik.
Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W. bersabda:

"Sebaik-baik wanita yang menunggang unta salah satunya ialah wanita Quraisy yang solehah dan yang keduanya ialah wanita Quraisy yang berbuat baik kepada anak yatim yang masih kecil dan mengurus sendiri keperluan suaminya." - Hadith sahih riwayat Muslim no. 4589.



3. Jiwa menjurus kepada lawan jantina

Pernahkah terjadi perasaan berdebar-debar dan jantung berdegup laju tatkala berada berhampiran dengan lawan jantina? Sekiranya 'ya' dan jika keadaan sudah menjadi parah, jangankan sesekali duduk berdekatan, cukuplah kalau hanya sekadar melihat wanita cantik atau lelaki kacak melintas di hadapan mata.

Rasulullah S.A.W. bersabda:
"Katakanlah kepada orang mukmin (lelaki) agar mereka menundukkan pandangan dan menjaga kemaluan mereka. Demikian adalah lebih suci bagi mereka. Sesungguhnya ALLAH Maha Mengetahui apa yang mereka kerjakan. Dan katakanlah kepada wanita mukminah agar mereka menundukkan pandangan dan menjaga kemaluan mereka..." - Surah an-Nur: 30-31



4. Hilang fokus apabila wujud lawan jantina.

Umumnya, penyakit ini disebabkan oleh kesunyian dan kekurangan cinta serta belaian kasih sayang. Jalan selamat dan ubat yang paling mujarab kepada masalah ini ialah dengan berkahwin.
"Dan orang yang beriman, lelaki dan perempuan, setengahnya menjadi penolong bagi setengahnya yang lain; mereka menyuruh berbuat kebaikan dan melarang daripada berbuat kejahatan; dan mereka mendirikan sembahyang dan memberi zakat, serta taat kepada ALLAH dan Rasul-Nya; mereka itu akan diberi rahmat oleh ALLAH; sesungguhnya ALLAH Maha Kuasa lagi Maha Bijaksana. ALLAH menjanjikan orang yang beriman, lelaki dan perempuan, (akan beroleh) syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai; mereka kekal di dalamnya dan beroleh tempat-tempat yang baik di dalam Syurga 'Adn serta keredhaan daripada ALLAH yang lebih besar kemuliaannya; (balasan) yang demikian itulah kejayaan yang besar." - Surah at-Taubah: 71-72



5. Cemburu melihat kebahagiaan orang lain.

Perasaan cemburu atau ghirah di dalam Islam terbahagi kepada dua bahagian. Pertama ialah padabahagian yang halal dan diperintahkan iaitu cemburu di dalam perkara kebaikan. Kedua ialah kepada perkara haram serta dilarang iaitu cemburu yang melampaui batas dan merosakkan. Cemburu yang melampaui batas ini disebut hasad. Perasaan hasad ini mampu menghapuskan kebaikan yang ada pada diri mereka. Hadith ada menyebut 
"Janganlah saling hasad dan jangan mencari-cari kesalahan orang lain dan janganlah saling bermusuhan. Hendaklah saling memaafkan dan jadilah kamu bersaudara." - Hadith riwayat Muslim.
Berusaha menunaikan kewajipan perkahwinan jika sudah wujud perasaan cemburu dan tertekan apabila melihat kebahagiaan orang lain. Terutamanya ketika melihat kawan-kawan di sekeliling sudah pun mempunyai pasangan. Cemburu melihat orang lain berpasangan adalah isyarat bahaya bahawa perkahwinan itu perlu disegerakan. Ketahuilah bahawa perkahwinan itu sememangnya indah sehingga wajar untuk kita berasa cemburu.




6. Wujud perasaan sayang terhadap kanak-kanak.

Apabila perasaan keibuan atau kebapaan tumbuh di dalam sanubari, ia akan mula memainkan peranan dengan menguasai diri dan mempengaruhi segala tindak tanduk. Ini menunjukkan bahawa seseorang yang sudah sampai waktu untuk memiliki keluarga sendiri. Inilah fitrah yang sudah ditetapkan oleh ALLAH.

ALLAH berfirman:
"Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini iaitu wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak daripada jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia dan di sisi ALLAHlah tempat kembali yang baik (syurga)." - Surah ali-Imran : 14


7. Jatuh cinta pada seseorang.

Jatuh cinta merupakan fitrah setiap manusia, begitu juga dengan perasaan minat dan suka. Ia adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan kerana ALLAH telah mencipta manusia dengan fitrah sedemikian. Perkahwinan merupakan sebaik-baik jalan perhubungan di antara lelaki dan wanita. ALLAH berfirman:


"DIAlah yang menciptakan kamu daripada diri yang satu dan daripadanya, DIA menciptakan isterinya, agar dia merasa senang kepadanya..." - Surah al-A'raf: 189



8. Desakan hawa nafsu

Jalan paling selamat bagi menangani desakan nafsu ini ialah melalui perkahwinan. Melaluinya, desakan tersebut dapat dilangsaikan menurut tatacara Islam.

Hadith ini memiliki syahid yang diriwayatkan oleh Abu Zubair. Daripada Jabir, bahawa Rasulullah S.A.W. melihat seorang wanita lalu wujud keinginan di dalam hati baginda. Lalu baginda mendatangi Zainab yang sedang membuat roti dan lantas melaksanakan hajatnya. Setelah selesai, baginda keluar dan bersabda:
"Sesungguhnya seorang wanita menghadap dengan bentuk syaitan dan mundur dengan bentuk syaitan juga. Jika ada di antara kalian melihat seorang wanita, lalu berasa ghairah, maka datangilah isterinya (salurkan kepadanya). Sebab hal itu dapat menolak penyakit yang ada dalam hatinya." - Hadith riwayat Imam Muslim, Abu Daud, al-Baihaqi dan Ahmad. Matan ini milik Ahmad daripada beberapa jalur yang berasal dari Abu Zubair.
Maksud 'wanita sebagai menghadap dengan bentuk syaitan' bukan menunjukkan satu penghinaan atau penindasan. Makna paling tepat ialah wanita itu dipergunakan oleh syaitan dengan menghiasi mereka sehingga kelihatan cantik di mata lelaki yang memandang. Hakikatnya, wanita itu biasa sahaja. Hal itu berlaku kerana syaitan menghiasi mata dengan penipuan dan godaan.



9. Beronani.

Beronani adalah satu perbuatan yang dipandang sebagai dosa besar di sisi Islam.Demikian, menurut majoriti para fuqaha. Imam Syafi'e dan Imam Malik juga mengharamkan perbuatan sedemikian. Ini berdasarkan firman ALLAH S.W.T. di dalam al-Quran:

"Dan mereka yang menjaga kehormatannya (dalam hubungan seksual) kecuali kepada isteri atau hamba sahayanya, maka sesungguhnya mereka tidaklah tercela. Barang siapa yang mengingini selain yang demikian, maka mereka adalah orang yang melampaui batas." - Surah al-Mukminun: 5-7


 Rawatan mujarab bagi penyakit ini hanyalah melalui perkahwinan.



10. Dorongan untuk melakukan hubungan intim.

Seseorang itu wajib berkahwin jika telah wujud di dalam jiwanya desakan untuk melakukan hubungan intim. Lelaki yang memiliki desakan nafsu yang kuat dibenarkan untuk berkahwin sehingga empat orang isteri pada satu masa. Ketentuan ini diperkuat lagi dengan ayat al-Quran. ALLAH berfirman:

"...Kahwinilah wanita-wanita (lain) yang kamu senangi: dua, tiga atau empat. Kemudian, jika kamu takut tidak akan dapat berlaku adil maka (kahwinilah) seorang sahaja..." - Surah an-Nisa' : 3.




Semoga kita semua dipertemukan dengan jodoh yang baik. Insya-Allah




p/s: Macam mana nak cakap dengan family kalau kita dah ada pilihan hati ye???





Sabtu, 28 Januari 2012

Kerabu Pegaga Taugeh & Kerang

As Salam semua

Sapa masih belum lunch? Kalau belum, pergi makan cepat-cepat. Nanti perut masuk angin. Sakit perut,  dah tak boleh nak berbloging. Hehehe. Aku, Alhamdulillah baru lepas makan tengahari. Sedap masakan mak. Walaupun simple, tapi lazat hingga menjilat jari. Masakan semua mak kat dunia ni memang sedap belaka lah kan! Puncanya? Dimasak dengan penuh kasih sayang...

Hari ni, lauk tengahari aku very the simple. Tapi signaturenya ialah Kerabu Pegaga Taugeh campur kerang. Walawei. Sedap yang ampun!


Kerabu masakan Melayu kan? Entah. Aku pun tak sure. Sekali sekala dapat makan simple dan sedap macam ni memang heaven. Kalau kat kolej, celah manalah kau nak merasa kerabu yang maha lazat kan? Dah lah lazat, baik untuk kesihatan juga. Pegaga kan banyak khasiatnya! Korang lunch apa hari ni? Jemput makan semua! 

"Aku Dah Tebuk Dia, Bro!"

As Salam semua

Selalu kita dengar perempuan bergaduh sebab lelaki kan? Apa yang jadi hari ni berbeza. Lelaki berebutkan perempuan. Tu tak kesah lah. Memang biasalah orang bergaduh berebut pasangan kan. Tapi, yang jadi masalah adalah bila dah gaduh, lelaki telah mengaibkan perempuan tu. Kau tengok lah ni...

Maaf atas penggunaan kata-kata tak bermoral tu! 

Haish malu kalau sampai macam ni kan? Walaupun misalnya perkara tu tak terjadi pun, maruah wanita tu dah tercalar kot. Mesti orang-orang akan fikir dia perempuan jenis tak baik. Macam mana pulak dengan family members yang baca? Maklumlah sekarang ni mak ayah pun ada FB! Aku bukak FB perempuan yang dimaksudkan tu, dah ramai pulak lelaki-lelaki tanya "Bila free?". Tak ke aniya tu... 

Kalau perkara tu betul, jawapan aku pada perempuan tu PADAN MUKA! Sapa suruh buat tak baik? Benda tak elok, sorok-sorok pun orang tahu jugak. Kau ingat lelaki nak jaga maruah kau ke lepas dia dah ratah kau? No way sayang!!!  

So, my advice... kalau nak berkawan dengan lelaki tu biar tahu batasannya. Jangan jadi murah ok! Tak pasal je, maruah kau tergadai di Facebook!.


* dapat idea untuk lelaki jenis macam ni. Jap g aku update!



Blog Archive