Minggu, 14 Agustus 2011

Syarikat tawar kad eksklusif PATI diserbu

JOHOR BAHRU – Tembelang sebuah syarikat yang kononnya mengeluarkan kad eksklusif kepada warga asing tanpa izin (PATI) sebagai jaminan untuk bebas tinggal di negara ini akhirnya terbongkar selepas diserbu sepasukan penguat kuasa Imigresen Johor kelmarin.

Dalam serbuan kira-kira pukul 12.30 tengah hari itu, Imigresen berjaya menahan pemilik syarikat itu iaitu seorang wanita tempatan berusia 50-an selain tiga lelaki warga Indonesia yang sedang mengisi borang untuk mendapatkan kad kebal berkenaan.

Ketua Penguat Kuasa Imigresen negeri, Masri Abdul berkata, hasil pemeriksaan awal mendapati syarikat yang sudah beroperasi selama tiga bulan itu menjalankan proses pendaftaran pekerja asing sah tetapi pada masa sama turut menawarkan keahlian kad kebal dengan bayaran di antara RM1,500 hingga RM3,000 seorang.

“Meskipun pendaftaran yang dijalankan sah tetapi mereka turut mengeksploitasi warga asing dengan tawaran kad keahlian yang didakwa membolehkan warga asing terbabit kebal daripada sebarang tindakan undang-undang pihak berkuasa.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

0 komentar:

Posting Komentar

Blog Archive