Selasa, 09 Agustus 2011

Resepi Mee Bakso

Pernah beli bakso yang di jual tapi rasanya tak sedap. Akak teringin nak buat sendiri jadi carilah resepi kat rumah member my resepi.


Jumpa resepi kat blog Hana, Hana pulak amik dekat rumah Ika dan Ika pulak amik dekat rumah Deetha. Mengikut Deetha, resepi asal ni dari Chef Budi Boga/Sutomo. Fuhhhhh jauhnya resepi ni berjalan ek.

Akak cuma letak sambal kicap ajer ..tu dah rasa sedap.

Bahan-bahan ( resepi asal Chef Budi Boga/Sutomo)
60g sawi - celur dan dipotong
60g bihun - celur dan toskan - guna mee ajer
60g mee kuning - celur dan toskan
1 sudu makan bawang goreng
1 sudu makan daun sup - cincang

Untuk Kuah@Sup
1500ml air rebusan daging@kiub pati lembu
4 ulas bawang putih - cincang-akak tumbuk
1 sudu makan kicap cair
1 sudu makan batang saderi - cincang
1 sudu makan minyak - utk menumis
1 sudu teh garam
1 inci halia - ketuk (nih hana tambah)
akak tambah sedikit sos tiram

Untuk Bebola Sapi@Bakso
400g daging lembu hancur
1 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan tepung ubi
1 biji putih telur
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
1/4 sudu teh garam

Bahan sampingan (tak ikut)
Cili padi - tumbuk dgn air rebusan daging@air limau
sos tomato - ( tak letak)
kicap manis ABC ( guna kicap kipas udang)

Bahan sampingan
bawang goreng serta sambal kicap.

Cara-cara

Untuk membuat bebola sapi@bakso
Campurkan semua bahan. Ambil sedikit dan bulat2kan kecil. Rebus dengan air mendidih hingga terapung, angkat dan toskan. (hana masuk terus dalam kuah bakso)

Untuk membuat kuah
Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga harum, masukkan air rebusan, kicap cair, lada sulah, garam dan saderi cincang. Masak hingga mendidih dan matikan api.

Untuk hidangan - Atur mee kuning, bihun, sawi dan bebola di dalam mangkuk. Tuang kuah bakso panas. Tabur dengan bawang goreng, cili tumbuk, sos tomato dan juga kicap manis. Hidangkan.

Tips: Rebus bebola@bakso di dalam air mendidih dengan api sederhana.Jangan dengan air yg terlalu mendidih! Ini akan menyebabkan bakso@bebola akan pecah dan teksturnyer tidak halus.

0 komentar:

Posting Komentar

Blog Archive